vissza a keresőhöz

Szószablya help

Mire jó a Szószablya?

Az alkalmazás segítségével magyar szótári szavak különböző alakjainak gyakoriságát és megjelenési formáit vizsgálhatjuk egy internetes szövegekből épített adatbázisra épülő komplex keresőfelület segítségével.


Mire kereshetünk?

mit is keresunk Az adatbázisban többféle módon tudunk keresni. Ha a words-öt választjuk, a teljes adatbázisban kereshetünk, a lemma keresések csak szótöveket tartalmaznak.
Megjegyzés: Létezik egy bulk search mód is, amivel tettszőleges szöveg gyors elemzése gyorsan elvégezhető. Bővebb információ itt.


A keresőkifejezés

A keresokifejezes
A keresõmezõben kulcsszó-operátor-érték hármasokat adhatunk meg.
Néhány példa kulcsszó-operátor-érték hármasokra:
A kulcsszótól függõen más-más operátorok használhatók, értéknek pedig szöveges vagy numerikus érték (esetleg reguláris kifejezés) adható meg. Az értékhez tartozó idézőjel elhagyható abban az esetben, ha a kulcsszó csak alfanumerikus karaktereket tartalmaz. Például a lemma!=barátnő hibátlan kifejezés, a analysis=NOUN<PLUR> azonban hibás kifejezés.


A kulcsszavak részletesen

A kulcsszó a táblától függõen a word, lemma, pos, analysis, syllable_count, cv_skeleton, freq, lemma_freq szavak egyike lehet.


A találati lista rendezése

A találati lista rendezése Az találati listát tettszõleges mező szerint rendezhetjük csökkenõ ill. növekvõ sorrendben. Ehhez nem kell mást tennünk, mint ráklikkelni a táblázat fejlécében található nyilak valamelyikére a képen is látható módon.


A találatok száma

A találatok száma Kereséskor beállíthatjuk az egy oldalon megjelenő találatok számát, ha a képen látható menüre kattintunk.


A találatok file-ba mentése

A találatok exportálása Lehetőség van a találati lista .csv formátumban való exportálására. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a képen is látható export gomra kattintanunk, mielőtt elindítjuk a keresést.


A Bulk Search mód

Bulk Search
Sok esetben nincs szükségünk arra, hogy bonyolultan paraméterezzünk egy keresést, csak az adott szó/szavak tulajdonságaira vagyunk kíváncsiak. Ilyenkor jön jól a Bulk Search funkció. Csak másoljuk be az elemezni kívánt szöveget a szövegmezőbe, majd nyomjuk meg a Keresés gombot. A program automatikusan szavakra bontja a szöveget és minden szót kikeres az adatbázisból.
A Bulk search funkció elérhető itt.

vissza a keresőhöz